Cuidar el malalt a casa, prevé el dol patològic

shutterstock_377851726

Cuidar el malalt a casa, prevé el dol patològic

Antigament, i  potser s’ha mantingut tímidament en alguns pobles, els malalts eren  sempre atesos i cuidats a casa, fins i tot durant el procés de morir. Sigui pels avenços tecnològics en medicina o per la millora dels centres hospitalaris, sigui  per la sensació de seguretat percebuda o per algun altre motiu, el fet és que culturalment hi va haver un canvi, i vam passar de cuidar a casa, a centralitzar tota l’atenció mèdica als centres hospitalaris. Això, entre altres conseqüències, va implicar un canvi de rols en els cuidadors i en l’organització familiar.

Per sort, actualment hi ha una tendència a recuperar  l’essència de cuidar, prioritzar les necessitats del malalt i contemplar les cures a casa com una possibilitat, i resulta que cuidar el malalt a casa, és possible,  i fer-ho, fins i tot durant el final de vida, a part de possible és recomanable. És probable que en un primer moment ens espanti la idea, i que la nostra ment “hospitalitzada” li costi veure els avantatges de fer l’estada a casa però el benestar que li aporta pel malalt i la família, compensa l’esforç en creix.

Ajuda d’un equip mèdic

Rebre el suport d’un bon equip mèdic de cures pal·liatives a domicili ens donarà la seguretat suficient per a vèncer les pors i els dubtes que ens aniran sorgint durant el procés, ells ens marcaran al camí perquè nosaltres, la família, anem cobrint pas a pas les necessitats del malalt, i acompanyant-lo amb estima i  amor al atendre’l, ens donarà, tot i la duresa de la situació i les dificultats que ens puguem trobar, una de les gratificacions més grans que podem sentir a la vida.

Pot semblar estrany parlar de gratificació i satisfacció davant un moment tan complicat i intens emocionalment,  però acompanyar i cuidar a la persona estimada en el seu entorn, envoltat de les seves coses importants i amb la implicació de la seva família, ajuda a morir en pau i genera uns sentiments profunds d’agraïment i tranquil·litat que ens ajudaran posteriorment, quan el malalt no hi sigui,  a fer un bon procés de dol i, per tant, prevenir el dol complicat o patològic.

Dr. Juan Carlos Trallero, Director Mèdic de Suanity

Sorry, the comment form is closed at this time.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies