Un company de viatge

shutterstock_190353920

Un company de viatge

Quan realitzem un viatge a una nova destinació, a un lloc que no coneixem, solem informar-nos, per diversos mitjans, per treure major partit a la nostra estada, aprofitar tot allò de bo i atractiu que pot oferir-nos, i evitar sorpreses. Quan la nostra destinació té la seva complexitat, per l’idioma, pels costums, per la geografia, sovint recorrem a un guia, i com més atrevit i difícil és el viatge, més necessària es fa la seva presència.

El mateix succeeix amb la salut. Hi ha moments, o etapes, en les quals hem d’enfrontar-nos al que ens és desconegut, al que és complex i difícil. Són situacions que apareixen en forma d’una malaltia greu, o si més no preocupant, com pot ser un càncer. O en forma de complexitat per la confluència de diverses patologies cròniques que converteixen el maneig simultani en una esgotadora carrera d’obstacles. O en forma d’una dependència que per raó de l’edat o de la pròpia davallada de la salut ens deixa en mans de la voluntat d’uns altres.

I és en aquestes situacions quan la figura d’un metge que exerceixi aquest rol de guia, de company de viatge, pot convertir-se en un valuós i indispensable element, un referent que pot ajudar al pacient, i als qui el cuiden, a no perdre el nord durant la singladura.

No tan sols és qüestió que el metge aporti la seva experiència i coneixement en el maneig de la complexitat, o de la dependència, o de malalties greus que poden amenaçar la vida. És que, a més, coneix al pacient, a la persona, sap com és i quins valors la sustenten, i està al corrent de les seves preferències i desitjos en la forma de ser tractat pels professionals de la salut. I gràcies a això pot acompanyar alhora que exerceix la seva tasca, i pot ajudar i de quina manera quan calgui prendre decisions.

Igual que el guia, el metge coneix els camins, i pot assessorar per escollir el més adient al tipus de viatge que volem fer. Quan percebem que el guia sap el que es fa, i ens porta bé, viatgem segurs; per a nosaltres tot és nou, per a ell no. Quan el pacient, i els seus familiars, perceben que el metge que els acompanya es mostra competent en un terreny que els és desconegut o dificultós, se senten segurs, i comprenen que el viatge, encara que complicat, ho és menys si van de la mà d’un bon guia.

Si donem prou temps perquè es desenvolupi la confiança, arribarem a adonar-nos de quant valor pot arribar a assolir aquest referent que ens orienta en el laberint de la pèrdua de la salut, i que vetlla perquè les coses es facin com nosaltres haguéssim desitjat.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.

ACEPTAR
Aviso de cookies